Carnea de porci modificați genetic, în curând, în farfuria ta: Ce vor să facă cercetătorii

de: Ozana Mazilu
03 03. 2024

În viitor, carnea de porc prăjită sau feliile de șuncă de porc condimentată pe care le mănânci ar putea să provină de la porci modificați genetic.

Porci modificați genetic

Cel puțin asta speră oamenii de știință de la clinica de genetică animală Genus să se concretizeze, raportează New Scientist, în timp ce lucrează la perfecționarea porcilor editați cu CRISPR, proiectați să reziste bolii, sindromul reproductiv și respirator porcin (PRRS), care a cauzat pierderi de miliarde pentru crescătorii de porci.

„Cred că, în general, fermierii sunt destul de încântați de asta, pentru că aceasta este o boală destul de devastatoare”, a declarat pentru revista Clint Nesbitt, directorul global de reglementare și afaceri externe al Genus.

Genus așteaptă acum aprobarea de la Food and Drug Administration. Dacă ar primi undă verde, porcii ar intra în cărțile de istorie ca fiind primul animal domestic modificat genetic pentru consumul de carne în masă.

Boală periculoasă

PRRS este o boală virală care dăunează procesului de reproducere și sistemului respirator al porcilor. A apărut pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980 și a avut impact asupra porcilor din întreaga lume, cu excepția Australiei, Noii Zeelande și Elveției.

Fermierii au încercat să țină sub control boala cu antibiotice, vaccinuri, izolarea porcilor și curățarea și dezinfectarea unităților de creștere a animalelor. Dar fermele industriale de porci sunt adesea locuri aglomerate și nefericite, care miros puternic a fecale și, prin urmare, sunt zone de reproducere pentru tot felul de boli.

Față de toate acestea, modificarea genetică este o soluție tentantă. Dar susținătorii bunăstării animalelor spun că animalele de fermă modificate genetic nu vor face decât să cimenteze controlul pe care fermele industriale îl au asupra publicului și ar putea chiar să înrăutățească condițiile pentru animale.

„Menținerea animalelor înghesuite împreună și în condiții de stres oferă un mediu ideal pentru răspândirea și evoluția agenților patogeni”, a declarat pentru New Scientist, directorul de cercetare al grupului Compassion in World Farming, Catherine Jadav.

„Dacă porcii rezistenți la PRRS sunt folosiți pentru a perpetua modelul actual extrem de intensiv de creștere a porcilor, atunci alte boli vor continua să se dezvolte – aducând boală după boală care „necesită” noi animale modificate genetic”.​